Memangkin Inovasi dari Akar Umbi

Kongsi

Bermula dengan idea, setiap orang mampu menjadi inovator. Dari sisi pembangunan negara maju, inovasi dibangunkan dan dikongsi bersama oleh komuniti yang besar. Bermakna, idea inovasi perlu bersifat kolektif dan realistik. Apa yang penting ialah inovasi yang dikembangkan untuk merealisasikan idea tersebut. Pembangunan satu-satu inovasi pula pasti bermula pada peringkat paling asas iaitu mencetus pembaharuan.

Namun, tidak semua inovasi yang terhasil berjaya dikembangkan dengan baik. Pelbagai kekangan yang perlu dihadapi oleh inovator seperti masalah kewangan, pasaran dan sumber maklumat. Kesannya, pembaziran idea inovasi terus berlaku pada tahap akar umbi.

Berhadapan dengan keadaan ini, Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) membuka ruang dan peluang kepada rakyat Malaysia untuk menjadi inovator berjaya dan berdaya saing. Ketua Pegawai Eksekutif YIM, Encik Tany Anthony Kiob berkata, “”Demi menggalakkan pertumbuhan inklusif, pergerakan inovasi akar umbi telah dimulakan dan dilancarkan oleh YIM bermula pada tahun 2011. YIM sentiasa memetakan arahnya untuk memenuhi aspirasi Malaysia untuk menjadi negara maju, berusaha untuk menjadi 20 negara teratas dalam pembangunan ekonomi dunia, kemajuan sosial dan inovasi sejajar dengan aspirasi Transformasi Nasional 2050 (TN50).””

Pada peringkat akar umbi, banyak inovasi yang berkemampuan untuk maju ke tahap yang lebih tinggi. Situasi yang berlaku hari ini amat berbeza. Rata-rata inovator selesa dengan tahap sedia ada dan tidak bersedia untuk keluar ke pasaran yang lebih luas. Selain itu, inovator tidak yakin dengan kemampuan inovasinya. Malah, kekurangan bantuan dari pelbagai aspek membantut perkembangan idea inovasi tersebut. Maka, YIM berperanan mengenal pasti dan menonjolkan inovasi yang dilakukan oleh golongan sasaran iaitu kanak-kanak, wanita, warga kampung, golongan kurang upaya, serta badan-badan bukan kerajaan.

Golongan sasaran yang merangkumi 30 juta rakyat Malaysia ini perlu terus ke hadapan. Besar harapan YIM untuk melihat inovasi yang dilihat kecil malah tidak diiktiraf menjadi sesuatu yang bernilai.

YIM mencapai objektifnya menerusi tiga aspek. Tiga aspek tersebut ialah inovasi komuniti, penerapan teknologi dan inovasi perniagaan, serta pengetahuan dan pengurusan projek. Menerusi aspek-aspek ini, YIM mencungkil inovasi terpilih dari akar umbi untuk dikembangkan. Inovasi komuniti merujuk kepada sifat kolektif dalam menggerakkan idea inovasi tersebut.

Jika inovasi dilakukan di kampung, maka warga kampung boleh turut serta untuk mengambil bahagian dan menikmati manfaat bersama seperti pekerjaan dan sumber pendapatan tambahan. YIM membantu untuk menggerakkan inovasi sebegini kepada skala yang lebih besar. Ini melibatkan penggunaan teknologi yang canggih serta inovasi dalam perniagaan. Menembusi pasaran digital yang luas, inovator perlu menjadi usahawan yang bijak dan kompetitif. Teknologi yang sesuai akan mengurangkan kos dan melicinkan pengeluaran hasil dan produk. Bantuan lain yang disediakan oleh YIM ialah khidmat perundingan dan nasihat berkaitan pengetahuan dan pengurusan projek inovasi. Setelah satu-satu produk inovasi layak untuk dipasarkan, pengetahuan sebegini penting agar ianya sentiasa relevan dalam pasaran tempatan mahupun pasaran luar.

Sehingga hari ini, telah ramai inovator yang berjaya dibantu oleh YIM. Antaranya ialah Encik Mohamad Jais Razali dari Temerloh yang mencipta gasing plastik. Gasing merupakan permainan tradisional yang diperbuat daripada kayu. Sebagai seorang pemain gasing, Encik Mohamad Jais sering mendapati gasing kayu kerap kali rosak selepas dimainkan pada tempoh tertentu. Maka, tercetus idea untuk menggunakan bahan asas yang lain seperti habuk kayu, sekam padi bahkan aluminium. Namun kesemuanya tidak mampu menandingi ketahanan gasing plastik. Menurutnya, gasing plastik lebih mudah untuk dihasilkan dan memberi peluang untuk lebih ramai rakyat menikmati permainan tradisional ini.

Selain itu, YIM turut bertemu dengan Encik Suman Ahmad dari Melaka. Beliau merupakan pencipta kompang x-ray pertama di dunia! Apa yang dilakukan oleh beliau ialah menggunakan salinan x-ray yang sudah tidak digunakan untuk membaik pulih kompang yang rosak. Kompang yang terhasil bukan sahaja menarik, malah berfungsi lebih baik. Amalan kitar semula juga dipraktikkan. Inovasi Encik Suman ini berjaya menembusi pasaran luar mendapat tempahan daripada Australia.

Banyak lagi kisah-kisah inspirasi inovator yang dibantu oleh YIM. Kisah mereka ini wajar diteladani oleh inovator yang berada di luar sana. YIM sentiasa berusaha terus menjadi pemangkin kepada pencipta idea baru.

Blog Berkaitan

Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) dan Upskilling 4 Upscaling (U4U) telah menganjurkan Program MyMobifix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar dan Asas Keusahawanan Sosial bagi Membantu Pekerja Ekonomi Gig yang Terpinggir

JOHOR, 4 MAC 2022 – Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) buat julung kalinya telah bekerjasama dengan rakan strategik iaitu Upskilling 4 Upscaling (U4U) menganjurkan Program MyMobiFix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar & Asas Keusahawanan...

Baca lebih lanjut

EPISOD 5 : SIAPA DIA?

Kelibat lelaki misteri yang selalu kelihatan di sekitar kawasan kampung tiba-tiba menjadi isu hangat di kalangan penduduk. Mereka mula menceritakan pengalaman masing-masing tentang kelibat lelaki misteri itu. Siapa dia? Ada yang mengatakan lelaki misteri itu...

Baca lebih lanjut
Our time: 12:23pm +08

Terima kasih kerana melayari laman web baru kami. Kami ingin maklum balas mengenai pengalaman anda untuk membantu kami menguruskan laman web kami dengan lebih baik untuk anda!