Inovasi Perlukan Ciri ‘Demand-Driven’ Untuk Kukuhkan Fasa Pengkomersialan

Kongsi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Inovator perlu hasilkan produk atau perkhidmatan yang mendapat permintaan tinggi daripada golongan sasaran, jelas Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC). YB Yeo Bee Yin berucap demikian ketika Sesi Dialog Dengan Inovator Muda Bersama Menteri yang diadakan sempena Tahun Pengkomersialan Malaysia (MCY) 2018 di Dewan 4, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, hari ini. Sesi dialog ini menjadi penutup penganjuran MCY yang berlangsung serentak dengan IGEM2018. Encik Tany Anthony Kiob, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Inovasi Malaysia turut berada di atas pentas selaku moderator sesi tersebut.

Jelas YB Yeo Bee Yin lagi, inovator perlu bijak dalam mencipta satu-satu inovasi supaya ianya mendapat sambutan yang baik. “Inovator perlu tahu masalah yang timbul terlebih dahulu sebelum mencipta solusi. Jika tidak, tiada permintaan terhadap inovasi tersebut,” jelas beliau lagi.

Ketika ditanya tentang bantuan yang boleh diberikan oleh kerajaan, beliau menjelaskan MESTECC akan menyalurkan pelbagai bentuk bantuan menerusi agensi-agensi di bawahnya. “Kita mempunyai banyak dana pembangunan dan pengkomersialan yang akan diagihkan oleh agensi. Namun MESTECC dalam proses menstruktur semula agensi-agensi ini supaya dana dapat dibahagi dengan strategik. Malah, kita akan bina ekosistem yang lebih baik,” kata YB Yeo Bee Yin. Menerusi penyusunan semula agensi, Menteri turut berkata akan wujud bahagian khas untuk membantu mengkomersialkan inovasi dan kajian dari university tempatan.

Selain itu, wakil daripada belia orang Asli turut bertanyakan tentang bentuk-bentuk bantuan yang boleh disalurkan oleh MESTECC kepada komuniti mereka. “Kita akan bekerjasam dengan Kementerian Pembangunan Luar Bandar bagi membantu membangunan inovasi dan infrastruktur dalam komuniti orang Asli,” kata YB Yeo Bee Yin ketika menjawab soalan tersebut. Tegas beliau lagi, peruntukan khas akan disalurkan kepada mereka.

Sesi dialog ini turut mendapat cadangan supaya subjek pengaturcaraan dimasukkan dalam silibus. Menteri menyokong dan akan mencadangkan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia untuk tindakan susulan. “Bukan sahaja pengaturcaraan, malah juga kesedaran alam sekitar akan dicadangkan kepada KPM. Namun ianya akan mengambil masa kerana silibus ditukar dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan,” jelas beliau.

Pertanyaan tentang STEAM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Seni dan Matematik) turut diajukan kepada Menteri. Persoalan ini timbul berikutan dakwaan fokus MESTECC hanya tertumpu kepada STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik) dan tidak lagi mengangkat bidang seni yang turut penting dalam inovasi. Menjawab soalan ini, YB Yeo Bee Yin menjelaskan bahawa AI (artificial intelligent) kini sudah mampu menggantikan seni. “AI boleh buat dan ganti banyak benda,” kata beliau. Dalam masa yang sama, beliau akan membawakan cadangan ini kepada pihak KPM.

Di akhir ucapannya, YB Yeo Bee Yin menyeru supaya inovator dan usahawan berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh dan percaya bahawa hari esok lebih baik berbanding hari ini.

Blog Berkaitan

Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) dan Upskilling 4 Upscaling (U4U) telah menganjurkan Program MyMobifix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar dan Asas Keusahawanan Sosial bagi Membantu Pekerja Ekonomi Gig yang Terpinggir

JOHOR, 4 MAC 2022 – Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) buat julung kalinya telah bekerjasama dengan rakan strategik iaitu Upskilling 4 Upscaling (U4U) menganjurkan Program MyMobiFix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar & Asas Keusahawanan...

Baca lebih lanjut

EPISOD 5 : SIAPA DIA?

Kelibat lelaki misteri yang selalu kelihatan di sekitar kawasan kampung tiba-tiba menjadi isu hangat di kalangan penduduk. Mereka mula menceritakan pengalaman masing-masing tentang kelibat lelaki misteri itu. Siapa dia? Ada yang mengatakan lelaki misteri itu...

Baca lebih lanjut

Hubungi Kami

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai akitiviti kami atau ingin bertanya mengenai potensi perkongsian atau kolaborasi, lengkapkan borang berikut dan kami akan menghubungi anda!

Ditubuhkan sejak Oktober 2008, visi kami adalah untuk mendorong inovasi dan kreativiti di kalangan rakyat Malaysia, dengan menyasarkan kanak-kanak, belia, wanita, orang kurang upaya, masyarakat luar bandar dan organisasi bukan kerajaan.

Lokasi

Unit L3-E-1A & L3-E-1B,
Level 3, Enterprise 4,
Technology Park Malaysia,
57000 Bukit Jalil,
Kuala Lumpur

Hubungi Kami
Jom setia berhubung dengan kami

Langgan kami dan terima berita dan peristiwa terkini dari YAYASAN INOVASI MALAYSIA

Our time: 4:15am +08

Terima kasih kerana melayari laman web baru kami. Kami ingin maklum balas mengenai pengalaman anda untuk membantu kami menguruskan laman web kami dengan lebih baik untuk anda!