EPISOD 1: MAT KAYA

Kongsi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Pat Mat suka berangan menjadi kaya. Kerjayanya sebagai pengawal keselamatan memberinya banyak masa untuk dia mengembangkan angan-angannya untuk menjadi kaya. Pak Mat juga suka makan kaya. Makan roti dengan kaya, makan burger pun dengan kaya. Dia akan membawa bekal setiap hari.

Oleh kerana Pak Mat sangat gemar makan kaya, maka isterinya memperkenalkan Kaya Slice.

Kaya Slice merupakan satu makanan tradisional yang diinovasikan daripada cecair likat kepada kepingan. Kaya slice boleh dimakan tanpa memerlukan sapuan berbanding dengan kaya yang sedia ada dipasaran. Melalui inovasi dan aplikasi teknologi makanan, masalah bau hanyir pada kaya dapat diatasi dan jangka hayat produk dapat dipanjangkan.

Kelihatan seperti anak Pak Mat sedang bermain Muamalat Interactive Game (MIG). Apa itu MIG? MIG adalah sebuah inovasi “board game” yang dibangun berdasarkan konsep sistem kewangan Islam dengan memberi fokus kepada pembelajaran amalan bersedekah. Ia merupakan satu permainan interaktif yang menyeronokkan dan dapat memupuk semangat dermawan di kalangan pemain.

Nantikan episod seterusnya minggu hadapan! Mengenai inovasi sosial apa pula ya?

#MOSTI #YIM #PahangSkills #InovasiSosial

Blog Berkaitan

Hubungi Kami

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai akitiviti kami atau ingin bertanya mengenai potensi perkongsian atau kolaborasi, lengkapkan borang berikut dan kami akan menghubungi anda!

Ditubuhkan sejak Oktober 2008, visi kami adalah untuk mendorong inovasi dan kreativiti di kalangan rakyat Malaysia, dengan menyasarkan kanak-kanak, belia, wanita, orang kurang upaya, masyarakat luar bandar dan organisasi bukan kerajaan.

Lokasi

Unit L3-E-1A & L3-E-1B,
Level 3, Enterprise 4,
Technology Park Malaysia,
57000 Bukit Jalil,
Kuala Lumpur

Hubungi Kami
Jom setia berhubung dengan kami

Langgan kami dan terima berita dan peristiwa terkini dari YAYASAN INOVASI MALAYSIA