e-BECA DAPAT BANTU MERANCAKKAN INDUSTRI BECA DI TERENGGANU

Kongsi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

YB Datuk Haji Ahmad Amzad Hashim, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) telah melancarkan elektrik beca (e-Beca) di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu pada pagi 2 Jun 2022. Elektrik beca (e-Beca) ini direka khas dengan menggunakan teknologi tenaga solar.

Produk inovasi e-Beca hasilkan oleh Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) yang telah dipilih sebagai pemenang pertama melalui pertandingan Inovasi Beca Terengganu 2021 yang lalu. Melalui inovasi ini, elektrik beca telah direka dengan mempunyai ciri ciri mesra alam iaitu menggunakan bateri boleh dicas menggunakan kuasa solar.

Atikel penuh:

https://www.mkn.gov.my/web/ms/2022/06/02/e-beca-dapat-bantu-merancakkan-industri-beca-di-terengganu/

Blog Berkaitan

Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) dan Upskilling 4 Upscaling (U4U) telah menganjurkan Program MyMobifix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar dan Asas Keusahawanan Sosial bagi Membantu Pekerja Ekonomi Gig yang Terpinggir

JOHOR, 4 MAC 2022 – Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) buat julung kalinya telah bekerjasama dengan rakan strategik iaitu Upskilling 4 Upscaling (U4U) menganjurkan Program MyMobiFix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar & Asas Keusahawanan...

Baca lebih lanjut

EPISOD 5 : SIAPA DIA?

Kelibat lelaki misteri yang selalu kelihatan di sekitar kawasan kampung tiba-tiba menjadi isu hangat di kalangan penduduk. Mereka mula menceritakan pengalaman masing-masing tentang kelibat lelaki misteri itu. Siapa dia? Ada yang mengatakan lelaki misteri itu...

Baca lebih lanjut

Hubungi Kami

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai akitiviti kami atau ingin bertanya mengenai potensi perkongsian atau kolaborasi, lengkapkan borang berikut dan kami akan menghubungi anda!

Ditubuhkan sejak Oktober 2008, visi kami adalah untuk mendorong inovasi dan kreativiti di kalangan rakyat Malaysia, dengan menyasarkan kanak-kanak, belia, wanita, orang kurang upaya, masyarakat luar bandar dan organisasi bukan kerajaan.

Lokasi

Unit L3-E-1A & L3-E-1B,
Level 3, Enterprise 4,
Technology Park Malaysia,
57000 Bukit Jalil,
Kuala Lumpur

Hubungi Kami
Jom setia berhubung dengan kami

Langgan kami dan terima berita dan peristiwa terkini dari YAYASAN INOVASI MALAYSIA

Our time: 4:09am +08

Terima kasih kerana melayari laman web baru kami. Kami ingin maklum balas mengenai pengalaman anda untuk membantu kami menguruskan laman web kami dengan lebih baik untuk anda!