MOSTI lancar beca elektronik untuk rancakkan pelancongan di Terengganu

Kongsi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melancarkan beca elektronik (e-Beca) yang dilengkapi aksesori moden bagi merancakkan industri beca di negeri Terengganu, lantas meningkatkan lagi tarikan pelancongan di negeri pantai timur itu.

Timbalan Menteri MOSTI Datuk Ahmad Amzad Hashim berkata pengenalan beca baharu ini akan memudahkan pengayuh beca yang sudah berusia. e-Beca tidak perlu dikayuh dan dilengkapi paparan skrin LED, sistem audio dan bateri yang dicas menggunakan tenaga suria.

Memandangkan rata-rata pengayuh kini berumur 65 hingga 70 tahun dan sukar mengayuh beca, beliau berkata teknologi ini boleh menyelamatkan industri beca daripada kepupusan. e-Beca ini telah diusahakan oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTeM) dengan Geran Program Berimpak Tinggi 6 (HIP6) daripada SME Corp, MOSTI dan Yayasan Inovasi Malaysia.

Artikel penuh:

Blog Berkaitan

Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) dan Upskilling 4 Upscaling (U4U) telah menganjurkan Program MyMobifix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar dan Asas Keusahawanan Sosial bagi Membantu Pekerja Ekonomi Gig yang Terpinggir

JOHOR, 4 MAC 2022 – Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) buat julung kalinya telah bekerjasama dengan rakan strategik iaitu Upskilling 4 Upscaling (U4U) menganjurkan Program MyMobiFix: Kursus Penyelenggaraan dan Membaik Pulih Telefon Pintar & Asas Keusahawanan...

Baca lebih lanjut

EPISOD 5 : SIAPA DIA?

Kelibat lelaki misteri yang selalu kelihatan di sekitar kawasan kampung tiba-tiba menjadi isu hangat di kalangan penduduk. Mereka mula menceritakan pengalaman masing-masing tentang kelibat lelaki misteri itu. Siapa dia? Ada yang mengatakan lelaki misteri itu...

Baca lebih lanjut

Hubungi Kami

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai akitiviti kami atau ingin bertanya mengenai potensi perkongsian atau kolaborasi, lengkapkan borang berikut dan kami akan menghubungi anda!

Ditubuhkan sejak Oktober 2008, visi kami adalah untuk mendorong inovasi dan kreativiti di kalangan rakyat Malaysia, dengan menyasarkan kanak-kanak, belia, wanita, orang kurang upaya, masyarakat luar bandar dan organisasi bukan kerajaan.

Lokasi

Unit L3-E-1A & L3-E-1B,
Level 3, Enterprise 4,
Technology Park Malaysia,
57000 Bukit Jalil,
Kuala Lumpur

Hubungi Kami
Jom setia berhubung dengan kami

Langgan kami dan terima berita dan peristiwa terkini dari YAYASAN INOVASI MALAYSIA

Our time: 3:50am +08

Terima kasih kerana melayari laman web baru kami. Kami ingin maklum balas mengenai pengalaman anda untuk membantu kami menguruskan laman web kami dengan lebih baik untuk anda!