Inisiatif

YIM sedang melaksanakan inisiatif sejajar dengan kebijakan Pemerintah untuk memastikan negara ini memiliki sumber daya manusia yang berpengetahuan tinggi, beragam, kreatif dan inovatif untuk memenuhi kebutuhan negara pada tahun 2050, terutama untuk mencapai Visi Kemakmuran Bersama, serta menghadapi ledakan IR 4.0 .

Program Kami

Malaysia Social Innovation (MySI)

Program Malaysia Social Innovation (MySI) bertujuan meningkatkan kesejahteraan hidup masyarakat terutama kepada golongan B40 melalui pelaksanaan projek aplikasi teknologi R&D...

Geran Padanan Impak Sosial (SIM)

Geran Padanan Impak Sosial merupakan sebuah inisiatif Geran Padanan Lonjakan Perusahaan Sosial (SE) yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada...

Hala Tuju Inovasi Sosial (SIR)

Hala Tuju Inovasi Sosial dibangunkan sebagai garis panduan utama kepada penggerak inovasi sosial di Malaysia dalam memacu pembangunan ekonomi, sosial...

Project Ruang Reka STIE @ Komuniti

Projek Ruang Reka STIE @ Komuniti merupakan sebuah program pembudayaan sains, teknologi, inovasi dan ekonomi dengan membangunkan prototaip produk inovasi...

  Bidang Tumpuan

  Dalam usaha meningkatkan budaya pemikiran inovatif dan keusahawanan di kalangan masyarakat, YIM memberikan geran pengembangan inovasi kepada inovator di Malaysia.

  Program MaGRIs bertujuan untuk meningkatkan usaha pengembangan dan pengkomersialan inovasi akar umbi termasuk penyediaan peluang pengembangan kemampuan kepada inovator akar rumput setempat. Program ini bertujuan untuk menambah nilai produk inovatif dari pengembangan prototaip hingga pra pengkomersialan.

  Program HIP 6 melibatkan pembiayaan kepada usahawan dan bertujuan memupuk, mengenalpasti, menerima pakai, menambah nilai serta membangunkan produk inovasi inklusif yang mampu memberi manfaat kepada komuniti setempat terutamanya bagi mereka yang berpendapatan rendah.

  Tingkatkan kesejahteraan masyarakat dengan keutamaan untuk B40 melalui pelaksanaan projek aplikasi teknologi R&D tempatan yang inovatif yang telah dikembangkan dan siap untuk dilaksanakan.

  Geran Padanan Impak Sosial adalah inisiatif dari Geran Padanan Permulaan Sosial Perusahaan (SE) yang diumumkan oleh Perdana Menteri YAB pada bulan Jun 2020, sebagai sebahagian daripada Rancangan Penjanaan Ekonomi Nasional Jangka Pendek COVID-19 (GENERATOR).

  Hubungi Kami

  Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai akitiviti kami atau ingin bertanya mengenai potensi perkongsian atau kolaborasi, lengkapkan borang berikut dan kami akan menghubungi anda!

  Ditubuhkan sejak Oktober 2008, visi kami adalah untuk mendorong inovasi dan kreativiti di kalangan rakyat Malaysia, dengan menyasarkan kanak-kanak, belia, wanita, orang kurang upaya, masyarakat luar bandar dan organisasi bukan kerajaan.

  Lokasi

  Unit L3-E-1A & L3-E-1B,
  Level 3, Enterprise 4,
  Technology Park Malaysia,
  57000 Bukit Jalil,
  Kuala Lumpur

  Hubungi Kami
  Jom setia berhubung dengan kami

  Langgan kami dan terima berita dan peristiwa terkini dari YAYASAN INOVASI MALAYSIA